Bemutatkozás - Zsendülés - VII. Kertészeti Konferencia Szeged 2022.

Bemutatkozás


Részlet a konferencia hivatalos lapjában, a Kertészet és Szőlészet 2015/12. számában megjelent, Rácz Józseffel, a Kert-Ész Klub Magyarország Egyesület elnökével készült interjúból.

Az uniós csatlakozás óta rákényszerülünk, hogy hétéves időszakokban gondolkodjunk, hiszen a hazai kertészeti fejlesztések jó része közösségi forrásokon alapul. A jelenlegi ciklusban minden eddiginél több támogatást ígértek Brüsszelből, a pályázatok azonban még váratnak magukra, miközben egy év már eltelt a hétből. A források minél jobb kihasználásához ezért különösen fontos a naprakész fölkészültség. Ebben segíthet a Zsendülés I. Kertészeti Konferencia, amelyet április 16-án a földművelésügyi miniszter fővédnökségével a Kert-Ész Klub Magyarország Egyesület és a Vitamin Szalon Kft. rendez Szegeden. Az új kezdeményezés hátteréről, programjáról Rácz Józsefet, az egyesület elnökét kérdeztük.

 

Kitől származik az I. Kertészeti Konferencia ötlete?

A Kert-Ész Klub Egyesület tagjai szorgalmazták a szervezését. A már negyedik éve havi rendszerességgel összeülő klubtagok, a kertészet haladásáért tenni akaró Csongrád, Békés és Bács-Kiskun megyei árutermelő kertészek javasolták, hogy az ágazatot érintő legfontosabb időszerű kérdésekről a döntéshozók, illetve a kertészeti fejlődést befolyásoló szervezetek, hivatalok képviselői egy fórumon kapjanak szót. Az információkhoz pedig a kertészek széles köre első kézből hozzáférhessen. Még annak a kockázatát is vállalták, hogy önköltségen rendezik a konferenciát, hiszen az idő szorít, nem várhatunk arra, hogy megnyíljanak a pályázati források. A klub a szakmai együttműködés megtestesítője, ennek csúcsa lehet a Zsendülés, amelynek pénzügyi támogatásából az egyesületi tagok termékeit is értékesítő franchise hálózat, a Vitamin Szalon is részt vállal. A tagok együtt gondolkodása a közvetlen, kötetlen, őszinte beszélgetéseken alapul, és az értékesítésben is a bizalomra építenek, ezért termékeiket névvel és arcképükkel együtt kínálják. Az önkéntesen létrehozott, működését a tagdíjakból fedező Kert-Ész Klub Egyesület munkáját a szaktárca 2013-ban miniszteri elismerésben részesítette.

Szakmai fórumokra rendszeresen meghívják a kertészeket, a szegedi rendezvény azonban azoknál átfogóbb tájékoztatást ígér.

Ezen a konferencián most nem a technológiai vagy a termesztési részletekről lesz szó, a fölkért neves előadók az időszerű gazdasági helyzetről, lehetőségekről, kihívásokról beszélnek majd. Az előadások az egész kertészeti ágazat stratégiai döntéseiről szólnak, és az árutermelő kertészek tevékenységének hosszú távú tervezését segítik. Sokat hallottunk már a célokról, stratégiákról, marketingről, de így egy csokorban még sehol másutt. Emellett arra az aránytalanságra is rávilágítunk, hogy a kertészetre irányuló figyelem és nem utolsósorban támogatás nincs összhangban a magyar mezőgazdaság elsődleges kibocsátásából való részesedésével és a vidéki munkahelyteremtésben betöltött kimagasló szerepével. A kertészet ennél többet érdemel, nem mellesleg ezt az önálló konferenciát is. Úgy érezzük, hogy hiánypótló rendezvényre kerül sor április közepén. A megfogalmazott üzenet pedig remélhetően kiemelt rendezvénnyé teszi a kertészeti ágazat szereplőinek naptárában, így hagyományt is teremt.

Már a konferencia neve is sokatmondó.

Elsősorban a rendezvény időzítésére utal. A kertészeti termékek, főként a zöldségek-gyümölcsök tavaszi idénye nálunk igazán áprilisban indul, akkor már folyamatosan jelen vannak a primőrök a kiskereskedelemben is. A húsvét szinte elképzelhetetlen csemegehagyma, hónapos retek, vagy zsenge fejes saláta nélkül, és a növényházakból is mind több hazai termék kerül a piacra. Az a szándékunk, hogy a konferencia hasonló időpontban évenként ismétlődjön, ahol beszámolhatunk az eltelt időszak eredményeiről, tapasztalatairól, és meghatározhatjuk a következő év teendőit, azért is, hogy a fogyasztók asztalára minél korábban hazai termékek kerülhessenek.

Kiket várnak a magyarországi kertészet egyik kiemelt központjában szervezett tanácskozásra?

Mindenkit várunk, akiknek fontos a saját szakterületük, és abból szeretnének megélni a következő évtizedekben. De sok hasznos információt kaphatnak a kertészpályájukat most kezdők is. A piac, a marketing, a pályázatok, a franchise, az adózás és a hitellehetőségek témakörében elhangzó előadásokból a zöldség-gyümölcs termesztők éppúgy okulhatnak, mint a dísznövénykertészek vagy a borászok. Nem is beszélve az összefogás, a szakmai érdekérvényesítés fontosságáról.

Nem lenne azonban teljes a konferencia a kertészeti háttéripar képviselőinek részvétele nélkül, ezért kiállítóként megjelenhetnek a különböző beszállító cégek. A rendezvény hivatalos lapjaként pedig a Kertészet és Szőlészet tudósít az elhangzottakról. Az előadás teljes anyagát a későbbiekben a részvételi díjat megfizetők a rendezvény honlapjáról tölthetik le.

A szakmai találkozók egyik fölbecsülhetetlen hozadéka a kapcsolatépítés.

Igen, ez semmiképpen sem lebecsülendő. Sőt! A konferencia programját ezért mi is úgy építettük föl, hogy lehetőség nyíljon a kötetlen eszmecserére, baráti beszélgetésekre. Az igen feszes ütemben egymást követő előadásokat gálavacsora követi borkóstolóval egybekötve. Ugyancsak a gálavacsorán adjuk át a Zsendülés díjakat. A helyszín pedig arra is lehetőséget kínál, hogy a résztvevők a szakmai program után még pihenjenek néhány napig, már ha az otthoni munkáik engedik.

Rimóczi Irén

HelyszínElérhetőségeink

Kert-Ész Klub Magyarország Egyesület

Székhely: 6764 Balástya, Balástyai tanyák 85.

Postacím: 6728 Szeged, Algyői út 72.

Facebook: www.facebook.com/Zsendules

E-mail: