Újra Zsendülés


Bemutatkozás

Részlet a konferencia hivatalos lapjában, a Kertészet és Szőlészet 2016/6 számában megjelent, Rácz Józseffel, a Kert-Ész Klub Magyarország Egyesület elnökével készült interjúból.

Új helyen, a tavalyinál korábban és még annál is sokrétűbb előadásokkal, de a szakmai kapcsolattartásra is több időt hagyva várja az érdeklődőket a Zsendülés II. Kertészeti Konferencia március 10-11-én Kecskeméten. Az újdonságokról, a programról Rácz Józsefet, a kezdeményező Kert-Ész Klub Magyarország Egyesület elnökét kérdeztük.

- A Zsendülés II. Kertészeti Konferencia meghívóján az új helyszín és időpont talán a legszembetűnőbb változás.

- A tavalyi termelői visszajelzéseket figyelembe véve hoztuk előbbre a rendezvényt, mert március közepén, már a téli családi utazások után, de még húsvét és a hajtatási idény megkezdése előtt a kertészek jobban ráérnek, könnyebben szabaddá tudják tenni magukat akár két napra is. A rendezvényt ugyanis idén már kétnaposra, kevésbé feszes időbeosztásúra terveztük, több szünettel az előadások közt. Így több ideje marad a termelőknek a személyes és szakmai kapcsolatok építésére, ápolására, egymással, a kiállítókkal, illetve az előadókkal egyaránt. A kecskeméti helyszín pedig talán még többek számára könnyen elérhető, ezáltal az utazás helyett több időt tölthetnek a rendezvényen. De a kiállítói és a látogatói létszám bővítéséhez is szükség volt tágasabb helyszínt keresni, és a kecskeméti hotel színvonala, felszereltsége, szolgáltatásai egyaránt jobban illeszkednek a rendezvény elképzeléseihez, arculatához. Bízunk benne, hogy a változtatásokat a résztvevők is értékelik.

- Igen rangosra sikeredett az előadók névsora. A kiválasztott témák legszakavatottabb képviselőit, sőt, döntéshozóit hallgathatjuk.  Ez pedig egyértelműen minősíti a rendezvény színvonalát.

- Az előadások témáit most is elsősorban a Kert-Ész Klub tagjainak a javaslataira terveztük meg. Úgy gondoljuk, hogy az előző évi rendezvény jó hírének is köszönhető, hogy a felkért előadók mindegyike vállalta a részvételt. Elismerésnek tekintjük, hogy az idén már nemcsak a fővédnökségét vállalta el Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, hanem a nyitó előadást is ő tartja a kertészeti ágazat helyzetéről. De a pályázatok, a piac, a finanszírozás, marketing témában is első kézből kaphatnak információkat a résztvevők. Kis Miklós Zsolt, a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkár visszatér hozzánk, és míg tavaly a kertészeti korszerűsítéset, fejlesztéseket megalapozó pályázatokról csak tervek szintjén beszélhetett, a felhívások február eleji megjelenésével már a részletek is szóba kerülhetnek, és az időközben felmerült nehézségekről is kérhetik a véleményét az érintettek. Idén ugyanis kérdések-válaszokra is hagyunk időt.

A tavaly nem érintett munkaerőpiaci gondokat is napirendre vesszük, hiszen a kertészek a bőrükön érzik a munkaerő-hiányt. Remélhetően segít megtalálni a kiutat a nehéz helyzetből Simon Attila István, a munkaerő-piacért felelős helyettes államtitkára előadása. Várhatóan kérdésekből sem lesz hiány. Az összefogás, együttgondolkodás nemcsak a termelők mindennapi munkáját könnyítheti, hanem az ágazati célkitűzések megvalósításához is szükséges, ezért idén is felszólal Farkas Sándor, az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottságának alelnöke, Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke, és Ledó Ferenc a FruitVeB elnöke. Továbbra is cél, hogy a pályázatoktól eljuthassunk a pénzforrásokig, és megmutassuk a termelőknek, hogy a befektetett tőkéből hogyan tudnak a legtöbb bevételhez jutni, termékeiket a megnagyobb haszonnal értékesíteni. Ebben segíthet prof. Dr. Bod Péter Ákos egyetemi tanár, Soltész Gergő, az FHB Bank Zrt. tanácsadója, és Jordán László, a Nébih elnökhelyettese összefoglalója.

- Milyen újdonsággal igyekeznek még eredményesebbé tenni a szakmai találkozót?

- Az első nap délután a kiállítók is szót kapnak, negyedórában mutathatják be termékeiket, technológiai javaslataikat. Így senki sem marad le semmiről, a kiállítók is végighallgathatják az előzetes előadásokat, miközben az ő tevékenységüket sem kell háttérbe szorítani. Kedvező előjel, hogy lassan betelnek a kiállítói helyek.

A piac örökzöld téma, de tavaly erről is csak érintőlegesen esett szó. Március 11-én az egész délelőttöt a fogyasztásösztönzés és az értékesítés lehetőségeinek a boncolgatására, a marketing szerepének elemzésére szenteljük, ugyancsak neves közgazdászok, marketing szakemberek közreműködésével. Illetve a meghatározó áruházláncok, belföldi és külföldi kereskedők is közvetítik a piaci igényeket a termelőknek. A téma jellegéből adódóan, ezt a programot már kerekasztal-beszélgetésként valósítjuk meg, és a tervek szerint arra is lehetőség nyílik, hogy előzetesen, név nélkül feltehessék kérdéseiket a termelők az üzenőfalon keresztül. Annak örülnénk, ha a lehetőséget kihasználva tényleg megütköznének az érdekek, és persze, ha közelebb kerülhetnénk az érdekellentétel feloldásához.

- A hagyományteremtés sikerült, de a résztvevők között tavaly túlnyomó többségben voltak a zöldség- és gyümölcstermelők. Sikerül-e az idén a rendezvény nevéhez híven az egész kertészeti ágazatot megmozgatni?

. Tavaly valóban hiányoltuk a borászokat, illetve szőlő- és dísznövénytermesztőket, ezért most minden szakmai szervezetnek kiajánlottuk a rendezvényünket. Mindenkit várunk - a fiatal kertészeket különösen - aki szeretné a saját területének ügyét előbbre vinni, és megélhetését a kertészetre alapozni. De az sem marad információk nélkül, aki nem tud eljönni. A rendezvénynek idén is a Kertészet és Szőlészet a hivatalos lapja, munkatársai részletesen beszámolnak az elhangzottakról.
Rimóczi Irén

HelyszínElérhetőségeink

Kert-Ész Klub Magyarország Egyesület

Székhely: 6764 Balástya, Balástyai tanyák 85.

Postacím: 6728 Szeged, Algyői út 72.

Facebook: www.facebook.com/Zsendules

E-mail: